lvezeti tek
Orosz dm 2006.02.21. 18:44
lvezeti tek (fekete, zld):
A tea minsgt tbb tnyez hatrozza meg. A cserje fajtja, a levelek fejlettsge, a feldolgozs mdja, a tea szrmazsi helye, s amit mi, a vsrls utn befolysolni tudunk: az elkszts s az zests mdja. Minl tovbb ztatjuk a tet, annl magasabb lesz a koffeintartalma. Viszont a tlzott tea lvezhetetlen. (Javasolt a 0,5-5 perces ztats, egyni zlstl fggen.) rdemes nha klnbz, nem filteres tet is kiprblni. A filterekbe kerl tea nagy rsze nem mindig a legjobb minsg, zzott tpus tet tartalmaz, hogy gyorsabban kiolddjon. Vegyk teht a kannt meg a csszt, s a kvetkez mdszerek kzl vlogathatunk:
Mdszerek teaksztshez:
- szabadon szik a teaf vagy tealevl a kannban: kitltskor sajnos a bgrnkbe is jut a teadarabokbl. A kannbl pedig nehz a teaf eltvoltsa, majd kimossa.
- teatojs: kevs a hely a levelek kitgulshoz, s a szabad vzramlshoz. Ezenkvl mg marad a teatojsbl trtn eltvoltssal s kimosssal jr kellemetlensg is.
- szr: nem tkletes, mert ki-kiszabadulnak a teadarabok, ezenkvl megfelel mretet kell keresnnk a bgrnkhez vagy kannnkhoz, s mg a tiszttssal is meg kell brkznunk.
- textilfilter: nehz tiszttani, elz tea ze, szne bennmarad.
- tlthet, egyszer hasznlatos, papr teafilter: knny sszekszteni, eltvoltani. Leboml hulladk. A legegyszerbb megolds a knyelmes tezshoz!
zestsi lehetsgek, egyni zls fggvnyben: zests nlkl, klnbz cukrok, citrom, mz, tej, tejszn, destszer, s ezek kombincija.
ltalnos tancsok: A tet hvs, szraz, stt helyen, teafajtnknt kln; kvtl, fszerektl tvol troljuk.
A jeges tekrl se feledkezznk meg – klnsen knikulban.
Gygytek:
Manapsg, amikor egszsgtelen letmdunk betegsgeket s azok lehetsgeit rejti magban, vissza – visszatrnk a gygynvnyekhez. A j minsg gygynvnyeket levl, virg, szr, gykr, kreg, bogy, hj, mag formjban hozzk forgalomba. A gygytek esetben sokkal tbb esetben kell segdeszkzhz (szr, teatojs, textilfilter, tlthet, egyszer hasznlatos, papr teafilter) folyamodnunk, mivel szmtalan fajtja kzl csak a legkeresettebbeket filterezik a gyrtk. Itt is igaz, hogy a filterezett tek ltalban gyengbb minsg, zzott tpus tet tartalmaznak, hogy azok gyorsabban kiolddjanak. Szmos szakknyv s szakember tancsai alapjn, legjobb, ha mindenki sajt maga tapasztalja ki, mi a legmegfelelbb szmra. A ksrletezshez, fantzia szabadon engedshez itt a tlthet, eldobhat paprfilter, akr alkalomszer tezsrl, akr krrl van sz.
Vlasszuk a legknyelmesebb teaksztsi mdot, a tlthet, egyszer hasznlatos, papr teafiltert. Itt a gygynvnyeknek, virgoknak, gymlcsknek, fszereknek elegend helyk van, hogy kiolddjanak, s tetszs szerint kombinlhatjuk a keverkeket. Ha elre sszeksztjk, a filteres tet jl zrd veg- vagy porcelnednyben, hvs, szraz, stt helyen, teafajtnknt kln; kvtl, fszerektl tvol troljuk. Munkahelynkn, elutazsaink sorn j hasznt vesszk majd, mindenfle knyelmetlensg nlkl.
A gygytek belsleg (ivkra formjban) s klsleg (borogatsok, inhallsok, lemossok, bedrzslsek, blgetsek, pakolsok, frdadalkok formjban) egyarnt felhasznlhatak. Fontos, hogy gygyhatsukban higgynk, s lvezettel, hitattal fogyasszuk, hasznljuk ket.
Hasznos tancsok ivkrkhoz: Ha hinnnk ugyan a vrhat gygyhatsban, de nem fogyasztjuk a gygytekat, mert zket, illatukat ki nem llhatjuk, nhny gygynvny alkalmazhat ennek elfedsre: citromf, almahj, borsmenta, kmny, deskmny, nizs, koriander. Tartsuk szem eltt, hogy a gygytek tbbsgt csak meghatrozott mennyisgben s ideig ajnlott fogyasztani, lettani hatsuk miatt. Tartsunk ezrt havonta szneteket, vagy vltogassuk ket. A kszts mdja szerint megklnbztetnk:
Hogy a forrzs, fzs, ill. ztats milyen hossz ideig tartson, ebben szinte ellenmondsszeren eltrek a szakemberek utastsai. Ez fgghet az adott nvny llomnytl, hatanyagtl, feldolgozottsgtl s az egyn rzkenysgtl. Mivel itt is igaz, hogy a tlzott tea lvezhetetlen, bzzunk sajt zlsnkben, hogy a legkellemesebb zvilgot lvezhessk. A fellelhet minimum s maximum idtartamok kztt, a ksrletezstl fggetlenl rdemes gygynvny szakrt vlemnyt is kikrni.
Virgok, levelek, fvek, lgy, puha llomny, ill. illolaj tartalm gygynvny esetn forrzatot ksztnk a kvetkezkppen. A teafilterbe tlttt tet forrsban lv vzzel lentjk, fedett ednyben 0,5-30 percig llni hagyjuk, majd fogyasztjuk.
Durva, kemny, fs llomny nvnyekbl, gykerekbl, krgekbl (zsurlfbl is), ill. cseranyag tartalm gygynvnyekbl fzetet ksztnk. A teafilterbe tlttt tet forrstl szmtva 3-5 percig fzzk, ptolva a kzben elprolgott vizet. 0-30 perc lls utn fogyasztjuk.
Az ztatst olyan gygynvnyeknl alkalmazzuk, amelyeknek hatanyagai hre rzkenyek (C-vitamin, nylkaanyagok, pl. csipkebogy, szenna, mlyva, fagyngy, klmos, lenmag, bodza, desgykr). Ksztsi md: a teafilterbe tlttt tet szobahmrsklet vzzel lentjk, fedett ednyben kb. 5-12 rn t llni hagyjuk, majd fogyaszts eltt langyostjuk. Egyesek javasoljk, hogy a kiztatott teadarabokat kln mg fzzk fel, s a hideg kivonattal sszentve fogyasszuk.
Javasolt mennyisg: Egy 2,5 dl bgre vzhez ltalnossgban egy ppozott teskanlnyi teakeverket szoks a teafilterbe tlteni, ill. az utasts szerint eljrni. ltalban zests nlkl fogyasszuk.
Sajt gyjts gygynvnyek:
Kell ismeret birtokban, ill. szakember vezetsvel vllalkozzunk erre a feladatra. A gyjtsnl ne tpjk a nvnyt, mert srl, s ne manyagzacskban vagy -dobozban tartsuk. A legjobb gygyhatst a frissen szedett gygynvnyekkel rjk el. Hatanyagtartalmuk a legmagasabb, ha teljes virgzs eltti friss virgot, frissen szedett termst, gymlcst, jl szrtott magvakat gyjtnk. Levelet is virgba boruls eltt, gykeret kora tavasszal vagy sszel gyjtsnk, mtrgyzott fldektl, ipartelepektl, nagyforgalm utaktl tvol. A profik a gyjts idpontjt is figyelik, holdlls, napszakok, napok, napsts, stb. szempontjbl. Max. 1 vig troljuk hvs, szraz, stt helyen, teafajtnknt kln; kvtl, fszerektl tvol. A teakeverkeket a tlthet, eldobhat papr teafilterbe tltve, a legknyelmesebb mdon, elre sszeksztve, kraszeren fogyaszthatjuk. Bvebb informci a Gygyteknl.)
|